ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Η μελισσοκομία θεωρείται το δεύτερο αρχαιότερο επάγγελμα, ενώ η ιστορία της μέλισσας μαρτυρά τη μακραίωνη και ανθεκτική σχέση της με τον άνθρωπο.

Στη μυθολογία, ο Αρισταίος, γιος του Απόλλωνα καταγράφεται ως ο πρώτος μελισσοκόμος που διδάχθηκε την τέχνη από της νύμφες της Γαίας.  Εκτός από τον Αρισταίο, υπάρχουν και άλλες αναφορές που επισημαίνουν τη σπουδαιότητα της μελισσοκομίας στις κοινωνίες της εποχής.  Για παράδειγμα, στην Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία η μέλισσα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη κοινωνία.  Οι Αιγύπτιοι λατρεύουν τη μέλισσα ως το δάκρυ του Θεού του Ήλιου, Ρα, ενώ οι φυλές των αρχαίων Μάγια γιορτάζουν τον δικό τους Θεό για τη μέλισσα, κάθε πέμπτο μήνα του ημερολογιακού τους έτους.

Στην πραγματικότητα οι πρώτες συλλογές μελιού καταγράφονται στην Αφρική, την Ασία, την Αυστραλία και την Ευρώπη κατά τη Μεσολιθική περίοδο. Στη σπηλιά Cueva de la Arana, στη Βαλένθια της Ισπανίας, βρίσκεται η παλαιότερη απεικόνιση σε βράχο, που αποδεικνύει μελισσοκομική δραστηριότητα κατά τη Μεσολιθική περίοδο.

 

Το 2006 στη βόρεια Μπούρμα της Μιανμάρ, σε ορυχείο βρέθηκε το παλαιότερο εως σήμερα απολίθωμα μέλισσας . Σύμφωνα με τους επιστήμονες το απολίθωμα χρονολογείται περίπου 100 εκατομύρια χρόνια πριν, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει την ύπαρξη της μελισσοκομίας στην Κρητιδική περίοδο (Jr. Poinir GO, 2006).

Μιανμάρ – το παλαιότερο απολίθωμα μέλισσας