ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Σύσταση και ποιότητα μελιού

Η σύσταση του μελιού εξαρτάται από τον συνδυασμό των φυτών τα οποία η μέλισσα επισκέπτεται για τη συλλογή νέκταρ.  Γλυκόζη και φρουκτόζη είναι τα βασικά συστατικά του μελιού σε ίση περίπου αναλογία.  Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε οξέα, πρωτεΐνες και μέταλλα είναι εκείνο που διαφοροποιεί τις ποικιλίες μελιού μεταξύ τους.  Τα σκούρα μέλια είναι πλουσιότερα σε μέταλλα από τα ανοιχτόχρωμα μέλια οπότε και πιο θρεπτικά.  Επίσης, τα παχύρευστα μέλια είναι καλύτερης ποιότητας από τα εντελώς ρευστά, καθώς τα παχύρευστα περιέχουν λιγότερο νερό. Γεγονός που συνεπάγεται χαμηλότερη υγρασία και πιθανότητα ζύμωσης.

Οι κύριες ποικιλίες που εμπορεύεται η Λάκμος είναι μέλι ανθέων, πεύκης, ελάτης και δρυός.