Προϊόντα

Το μέλι διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες α) στο μέλι από νέκταρ, στο οποίο συγκαταλέγονται τα διάφορα ανθόμελα και β) στο μέλι από μελιτώματα στο οποίο ανήκουν για παράδειγμα οι ποικιλίες ελάτου, βελανιδιάς και πεύκου. Οι κύριες ποικιλίες μελιού που εμπορεύεται η Λάκμος είναι  ανθόμελο, πεύκης, ελάτης και δρυός.

Γύρη: Η γύρη είναι μια από τις πιο διαδεδομένες υπερτροφές σήμερα. Τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη με αντιφλεγμονώδη και αντιμυκητισιακή δράση.

Πρόπολη: Ένα από τα πολυτιμότερα μελισσοκομικά παράγωγα. Η πρόπολη είναι κολλώδες, ρητινώδες προϊόν που παρασκευάζουν οι μέλισσες από ρητίνες (50 – 55%), κερί (30%), αιθέρια έλαια (10-15%) και γύρη (5%). (Α. Θρασιβούλου, 2001). Στην κοινωνία της μέλισσας η πρόπολη χρησιμεύει τόσο ως μονωτικό μέσο αλλά και ως μέσο αυτοάμυνας και διατήρησης της υγιεινής στην κυψέλη. Η πρόπολη έχει αντιβιοτική και αντιμικροβιακή δράση.

Στον ανθρώπινο οργανισμό χορηγείται κυρίως με την μορφή εκχυλίσματος σε αιθανόλη ή με την μορφή αλοιφής όταν πρόκειται για τη χρήση της ως καλλυντική ουσία. Η πρόπολη ενδυναμώνει για παράδειγμα το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, προστατεύει την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία, καταπολεμά τον σακχαρώδη διαβήτη, βοηθά την αντιμετώπιση μυκητιάσεων και δρα ενάντια στην υπογονιμότητα.  Επίσης, η αλοιφή πρόπολης προάγει την αναγέννηση του δέρματος στα τραύματα. Από την Λάκμος προμηθεύεστε ακατέργαστη πρόπολη και οδηγίες χρήσης προς τον καταναλωτή, ανάλογα με την περίπτωση.

Βασιλικός πολτός: Ο βασιλικός πολτός εκκρίνεται από τις μέλισσες  και αποτελεί την βασική τροφή του γόνου  τις πρώτες τρεις μέρες μετά την επώαση των αυγών. Μόνο τα αυγά που προορίζονται για βασίλισσες τρέφονται με βασιλικό πολτό καθ όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής διαδικασίας.

Ο βασιλικός πολτός αναγνωρίστηκε αρχικά περίπου το 1770 όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η σύστασή του διαφοροποιείται από τη σύσταση της τροφής που παρέχεται για αναπαραγωγή στις μέλισσες εργάτριες.

Ο βασιλικός πολτός είναι ουσία πλούσια σε νερό, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Σήμερα χρησιμοποιείται τόσο για την παραγωγή υψηλής ποιότητας καλλυντικών αλλά και για την αντιμετώπιση του άγχους, της αρτηριοσκλήρυνσης, του άσθματος, της κατάθλιψης, της αϋπνίας, του έλκους και άλλων δερματικών διαταραχών.

Μελισσοκέρι: Το κερί της μέλισσας ή αλλιώς μελισσοκέρι εκκρίνεται από τους κηρογόνους αδένες της εργάτριας μέλισσας και χρησιμοποιείται για το χτίσιμο των κηρηθρών στην κυψέλη. Στα κελιά της κηρήθρας αποθηκεύεται στη συνέχεια ο γόνος, το μέλι και η γύρη.

Το μελισσοκέρι συλλέγεται και επεξεργάζεται σε κατάλληλο κηροτίκτη και κατόπιν διατίθεται στον πελάτη για κάθε χρήση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή μελισσοκομικών κηρηθρών, εκλλησιαστικών κεριών, φαρμάκων και καλλυντικών. Επίσης, χρησιμοποιείται ως σφραγιστικό και λιπαντικό μέσο π.χ. επικάλυψη τυριου (. Στις τέχνες χρησιμοποιείται στη γλυπτική και στη ζωγραφική (Batik).

Παραφυάδες: Οι παραφυάδες είναι νέα μελίσσια τα οποία δημιουργούνται από την διαίρεση υπάρχοντος πληθυσμού μελισσοσμήνους. Η Λάκμος αναλαμβάνει την προμήθεια παραφυάδων η οποία ολοκληρώνεται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος και μόνο κατόπιν παραγγελίας.

Μελισσοσμήνη: Εκτός από παραφυάδες η Λάκμος εμπορεύεται μελισσοσμήνη τα οποία αναπαράγονται στα μελισσοκομία μας μέσα σε υπάρχοντα μελισσοσμήνη που μπορείτε να επιλέξετε.