Το μελίσσι και η συμβολή της μέλισσας στη φύση

Η μέλισσα θεωρείται το πιο εργατικό πλάσμα στον πλανήτη Γη. Η κοινωνία της μέλισσας, η δομή και η λειτουργία του σμήνους στην κυψέλη θεωρούνται ιδανικό μοντέλο βιώσιμης κοινωνίας . Τα μέλη της κοινωνίας αυτής είναι οι εργάτριες μέλισσες, οι κηφίνες και η βασίλισσα.  Η βασίλισσα είναι η μάνα του μελισσιού και μόνο μία σε κάθε ένα. Επίσης, είναι η μόνη που μπορεί να γονιμοποιήσει.  Η μέλισσα εργάτρια παίζει διάφορους και διαφορετικους ρόλους στην κοινωνία της μέλισσας ανάλογα την ήλικία της. Η εργάτρια κατά μέσο όρο ζει 45 ημέρες. Ορισμένοι από τους ρόλους της μέλισσας στη διάρκεια της ζωή της είναι η μέλισσα καθαρίστρια, η  φρουρός, η ανιχτευτής τροφής, η ακόλουθος της βασίλισσας, η νταντά του γόνου κ.α. Στην οργανωμένη κοινωνία του μελισσιού οι δεξιότητες που κυριαρχούν είναι η συστηματική εργασία, ο αλληλοσεβασμός και η συνεισφορά με σκοπό την διατήρηση της υγείας και της ευημερίας του σμήνους. Οι μέλισσες επίσης διακρίνονται για την εμμονή τους με την καθαριότητα.

Γιατί όμως η μέλισσα είναι τόσο σημαντική για τον πλανήτη και κατά συνέπεια τον άνθρωπο?

Η αλήθεια είναι πως εκτός από τους προφανείς λόγους, όπως η παραγωγή μελιού και άλλων προιόντων που καταναλώνονται από τον άνθρωπο η ανεκτίμητη αξία της μέλισσας έγγυται στην ιδιότητα της ως γονιμοποιητης.

Η επικονίαση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της αναπαραγωγικής δραστηριότητας, επιβίωσης και εξέλιξης των φυτικών ειδών. Ως επικονίαση ορίζεται η μεταφορά γύρης από τους ανθήρες ενός άνθους στο στίγμα ενός άλλου άνθους. Αυτό αποτελεί και το πρώτο βήμα στην αναπαραγωγή του φυτού (Φ. Χατζήνα). Ο ρόλος της μέλισσας κατά την επικονίαση είναι πρωταρχικός αφού είναι αυτή που παίζει το ρόλο του μεταφορέα γύρης. Περισσότερα από 80% των φυτών στον πλανήτη είναι εντομόφυλα και η αναπαραγωγή τους εξαρτάται από γονιμοποιητές όπως οι μέλισσες. Η μέλισσα είναι ο πιο αποτελεσματικός και αποδοτικός γονιμοποιητής. Συνήθως, επισκέπτεται από 50-1000 διαφορετικά φυτά σε ένα ταξίδι το οποίο μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά εώς και 4 ώρες. Στην Ευρώπη η μέλισσα είναι ικανή να πετάξει για εύρεση τροφής εως και 14 φορές την ημέρα. Μια αποικία με 25000 εργάτριες που ταξιδεύουν κατά μέσο όρο 10 διαδρομές την ημέρα μπορούν να γονιμοποιήσουν εως 250 εκ. άνθη την ημέρα. (http://www.fao.org/)

Η μέλισσα δεν χρειάζεται τους ανθρώπου αλλά ο άνθρωος για να επιβιώσει έχει ανάγκη τη μέλισσα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *